PRIHAJA TELEING HbbTV

Napovedujemo HbbTV - aplikacijo s katero boste vse funkcije tvZDAJ lahko uporabljali s pritiskom rdeče tipke na daljincu vaše Smart TV.

 

Z aplikacijo bomo naročnikom že spomladi ponudili dodatne vsebine in funkcionalnosti, ki bodo vezane na trenutni program.  

 

Kako bo delovala HbbTV?

 

Aplikacija hibridne televizije zahteva podporo TV-sprejemnika standardu HbbTV, internetno povezavo in TV-signal z dodatnimi informacijami znotraj TV-signala.

 

Naročniki boste aplikacijo sprožili s pritiskom rdeče tipke na daljinskem upravljalniku. Za uporabo tako v večini primerov ne boste potrebovali nobenih dodatnih naprav ("škatlic") in zaradi tega ne bo dodatnega mesečnega stroška.

 

O hibridni televiziji*

 

Hibridna radiodifuzno-širokopasovna televizija (angl. Hybrid Broadcast Broadband TV - “HbbTV”) združuje radiodifuzno in širokopasovno posredovanje vsebin in storitev do naročnikov. Gre za združitev radiotelevizije in interneta na TV-sprejemnikih.

 

V Nemčiji je storitev na voljo že od leta 2010. Leto pozneje je Nizozemska radiotelevizija predstavila tako imenovani »rdeči gumb«, s katerim je dobil uporabnik možnost ogleda sporeda in arhiva. Isto leto so vse večje španske televizijske hiše podpisale dogovor o začetku uvajanja hibridne televizije. Od leta 2012 je storitev na voljo tudi gledalcem Francoske nacionalne televizije. Leta 2013 je bila uvedena švicarska HbbTV-storitev, ki je uporabljena je na francosko govorečih programih. V Italiji in Turčiji so HbbTV zagnali leta 2014. Leto pozneje še v Estoniji. Leta 2016 so storitve hibridne televizije začele ponujati tudi norveška, švedska in grška televizija.

 

Tipično se za aplikacijo uporablja gumb rdeče barve, zato so tovrstne aplikacije pogosto imenovane tudi aplikacije »Red button«.

 

*Del besedila povzet po: rtvslo.si